Inteligența e liberul arbitru

Fără inteligență nu poate exista libertate. Instinctele nu sunt libertate. Sunt predestinare.

Fără inteligență suntem incapabili să alegem. Animalele nu aleg, sau aleg foarte puțin în funcție de inteligența lor. O găină versus un câine. Acesta din urmă poate fi dresat deci își poate exersa liberul arbitru ascultându-te. Sau neascultându-te. Când dresajul și instinctul intră în competiție, instinctul câ1tigă.

Pe măsură ce inteligența crește, liberul arbitru devine din ce în ce mai pregnant.

Dacâ Eva n-ar fi fost inteligentă n-ar fi înțeles propunerea șarpelui și n-ar fi fost tentată. Ca dovadă celelalte animale din Gradina Edenului care n-au fost tentate. Dacă îi propun câinelui meu același lucru (să fie ca Dumnezeu) n-ar înțelege nimic.

Într-un fel Dumnezeu a fost „constrâns” de El însuși să ne dea liberul arbitru, căci fără el am fi fost doar niște animale.

Și totuși liberul arbitru e contracarat de predestinare. Dar poate că el a existat înainte de predestinare, iar predestinarea nu e altceva decât o „etalare”, o „dezarhivare”, o vizualizare în timp real a ceea ce a fost cu mult timp înainte realizat grație liberului arbitru.

Trecutul nu poate fi schimbat. În lumea noastră pentru că a fost deja, iar în lumea lui Dumnezeu pentru că nu există.

Suntem deci rezultatul alegerilor pe care le-am făcut deja, înainte de a ne naște? adică alegerile făcute de noi atunci când eram în acea particulă infinit de mare și infinit de mică?

Fericiți cei săraci cu duhul capătă o cu totul altă dimensiune.

Publicitate

7 gânduri despre „Inteligența e liberul arbitru

 1. Ai dreptate inteligenta determina omul dar….este intovărășită de toate celelalte atribute care il caracterizează pe om…. Si astea toate sunt predestinate prin mosteniri genetice…Zic si eu !
  Un caracter sangvin, coleric, chiar daca are inteligenta cine stie ce poate face neptrivit.in anumite situatii si situatiile astea pot fi foarte bine manevrate prin ”PREDESTINARE!… Oricum totul este mult mai complicat decat am vrea noi să spunem ca le stim….. Si eu am încredere ca Dumnezeu nu ne păcăleste ci ne apreciază …si ne foloseste la ceva ce noi habar nu avem…
  Eu cel putin am incredere in inteligenta divină si doar incerc să mă justific ca in cazul unui proces explicând mereu dece am facut ceva si nu altceva… Si mai ales să nu fiu mânată de ura sau prostie…
  Dar imi place să vad la ce concluzie ajung altii…

  Apreciază

 2. Si totusi… dacă Eva nu păvcatuia mâncând marul conoasterii binelui si raului nu aveam constiință… Nu intelegeam binele si raul pgeneral, nu am fi putut avea liber arbitru… Inteligenta inseamnă să deosebesti binele tau de binele general… Sa analizezi, sa compari, să gândești…. și apoi să alegi….

  Apreciază

 3. Aveam impresia ca am scis ceva dar… nu prea pot să ma mai loghez si nu din vina ta ci din vina faptului ca mi-am tot schimbat parolele eu nu prea stiind multe Totul la mine este autodidact
  Poate am mai citit ceva carti dar… nu multe…
  Dar să scriu despre subiect. Sper să pot posta…
  Unteligenta si liberul arbitru…
  Da… ai dreptate doar cu o anumită inteleigenta poti alege prin liber arbitru ceva altfel nu este relevant. Deci dacă poti să te detasezi de interesul tau imediat si faci legatura in timp cu alte ipoteze poti judeca si face o alegere intre variante… Alegerea este în functie de constitutia inteligemtei tale indreptata spre un scop. :Personal sau Altruist…
  Dumnezeu ne cere să fim altruisti sau egoisti?
  Eu am tendinta sa cred ca in functie de educatie tragi spre o directie.
  Uneori alegerea este functie de cauze exterioare. Cauzele exterioare sunt create de divinitate…

  Apreciază

 4. Citeam ce scrie aici :
  ” Într-un fel Dumnezeu a fost „constrâns” de El însuși să ne dea liberul arbitru, căci fără el am fi fost doar niște animale.”
  Stăteam așa și mă gândeam. Și dacă am avea liber arbitru dar nu am avea două variante sau mai multe din care să alegem cum ar fi?
  Dacă am fi o vacă șI un păstor si am avea doar trifoi in jurul nostru ce am face?
  Vaca ar mânca s-ar umfla si dacă pastoral nu o ajută moare…
  Păstorul intelligent ajută vaca si apoi va bea lapte de la vacă… daca are lapte! Dacă nu are lapte ce face? In cel mai rau caz mânâncă vaca…( Are dreptate … Asta este liberal arbitru…) Dar păstorul si dacă mânâncă trifoi nu pățește nimic….Poate alege…
  Dar vaca are de ales? Are două variante? Ce poate allege să facă ? Cât de inteligentă să fie ca să poată mănca eventual pastorul?

  Apreciază

 5. pai vaca poate alege sa plece mai departe si sa caute altceva de mancare 🙂 Daca e inteligenta 🙂 iar daca nu e inteligenta… n-are liber arbitru si sta si mananca trifoi si asteapta asistenta de la pastor 🙂

  Cum traim intr-o lume a dualitatii exista intotdeauna minimum 2 variante de alegere. Nu exista niciodata o singura varianta.

  Apreciază

  1. Am spus ca este o vaca si un pastor intr-o pajiste cu trifoi… Vaca poate pleca din pajiste daca pastorul nu o lasa? Dar pun o situatie fortata Ai dreptate…in viata ai cel putin doua variante intre care poti alege.

   Apreciază

 6. daca pastorul nu o lasa poate declara greva foamei. sau poate sa strice gardul. sau isi construieste o scara si sare gardul. sau sapa si trece pe dedesupt. sau ii trage cateva copite pastorului. se poate lingusi pe langa pastor si-l poate pacali. Sau poate sa nu faca nimic. Uite cate variante am gasit doar la o singura privire 🙂 🙂 🙂

  sau poate mugi pana il doare capul pe pastor si-i da drumul singur sa plece sa scape de ea 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s