Ca sa lumineze noaptea

Perioada de har e o perioada de suferinta. Pentru Iacov. Ai pornit la drum pe cararea cea ingusta care duce la viata si dintr-o data se lasa seara. Intunericul devine din ce in ce mai negru – doar cateva raze de luna iti mai tin companie. Lumina pe care o ai e doar pentru urmatorul pas. 

Daca noaptea ar fi totala, fara luna, voalul ar fi complet si n-ai vedea mai departe de povestea drobului de sare. Daca voalul n-ar exista s-ar pierde liberul arbitru. Intre aceste doua limite se afla cararea ta.

Cand e noapte, in inchisoarea problemelor in care te afli Dumnezeu iti trimite o mica raza de lumina. Ca si cum luna ar fi fost creata special pentru tine. Pentru a-ti lumina noaptea. In acel moment ai doua directii posibile: fie te indrepti spre momentul in care acel luminator lumineaza la maximum (luna plina) fie te indrepti spre o obscuritate totala (noaptea fara luna).

Iti trebuie doar curajul de a te arunca in gol si nebunia de a crede ca gravitatia poate fi inversata. Daca alegi sa te agati cu ambele maini de credinta vei intra intr-o zona in care vei umbla pe nori precum Petru a umblat pe apa.

54 de gânduri despre „Ca sa lumineze noaptea

  1. Dintr-un punct de vedere, PERIOADA DE HAR pentru Iacov a fost viata si lupta pentru existenta, Lupta pentru existenta este grea si nemultumirile privind nereusitele si greselile te fac sa suferi… Nimic alrceva.
    Dar si singurele momente de placere tot rezultatele luptei pentru viata sunt , cand reusesti ceva ..
    Perioada de HAR poti sa spui ca este orice perioada de viata… asa este… dar….nu esti tentata sa spui ca ete doar a reusitelor? Nu esti tentata sa elimini din perioada de har suferinteie… Eu asa as zice….

    Apreciază

  2. Desi ma refeream la viata lui Iacov si a oamenilor in general nu pot sa nu adaug ca perioada evidentiata de tine ca o perioada de har este de reusita in viata ta asa cum o simti. O peroada de realizari de r eusite.
    Dar remarc ca te referi la perioada pe care o traim inca, ceva ce pare altveva.
    Iacov a mintit a furat binecuvantarea tatalui sau si s-a luptat cu Dumnezeu… poatea asa In final si-a gasit locul si averea, cele meritate nu furate si astfel s-a impacat cu fratele si cu parintii lui . Este altceva decat partea a doua in care spui ca daca …
    Daca noaptea ar fi totala, fara luna, voalul ar fi complet si n-ai vedea mai departe de povestea drobului de sare. Daca voalul n-ar exista s-ar pierde liberul arbitru. Intre aceste doua limite se afla cararea ta.
    Aici esti mai aproape de tine si de iisus….asa cum spui

    Apreciază

    1. reusita poate fi si o perioada in care iti merge extrem de prost. Exemplu Iosif: vandut ca sclav de fratii lui, hartuit de sotia angajatorului :), aruncat in inchisoare etc. Toate astea au fost reusite. pot a-ti dau si exemple in care persoanelor le mergea bine dar nu erau deloc reusite ci esecuri.

      Daca intrebarea ta este de ce am spus ca perioada de har este o perioada de suferinta atunci raspunsul e simplu: cei drepti sufera din cauza rautatii celor pe care Dumenzeu ii tolereaza din cauza ca-i perioada de har. Daca alegi sa faci ceea ce e drept vei suferi. Cum poti sa stii ca esti un copil al lui Dumnezeu?

      Evrei 12: 6-11

      Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte.”

      Suferiţi pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca şi cu nişte fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepseşte tatăl?

      Dar, dacă sunteţi scutiţi de pedeapsă, de care toţi au parte, sunteţi nişte feciori din curvie, iar nu fii.

      Apreciază

  3. Ai un punct de vedere foarte ciudat. Lui Iosif i-a mers si bine si prost ca la orice om dar Dumnezeu l-a ajutat mereu. Nu vad unde a fost pedepsit de Dumnezeu ci doar ca a avut necazuri si Domnul l-a scapat din toate pentruca el era corect si iertator.asa cum cere si iisus sa fim.

    Apreciază

    1. cand stai intr-o groapa adanca in care ai fost aruncat de fratii tai asteptandu-ti moartea nu cred ca poti sa spui ca ti-e bine. Cand vezi ca n-o sa mpri si ca cineva te scoate de acolo te bucuri Dar nu prea mult caci cei care te-au scos au facut-o doar ca sa te vanda ca sclav.

      Voiam sa zic doar ca atunci cand iti merge prost poate fi o reusita (ca sa imprumut termenul tau) iar cand iti merge bine poate fi un esec total. Adica poti fi in centrul voii lui Dumnezeu si sa-ti mearga prost si poti sa fii in afara voii lui Dumnezeu si sa-ti mearga bine.

      Cum faci distinctia?

      p.s dar de Iov de zici? toate problemele lui erau de fapt o binecuvantare.
      de faraon ce zici? toata marirea lui era de fapt un blestem, pedeapsa sau nu stiu cum sa-i zic.

      Apreciază

  4. Cu Iov este cu totul sltceva. Dar nici la Iov macar nu inteleg cum sa interpretez aceasta afirmatie…
    Voiam sa zic doar ca atunci cand iti merge prost poate fi o reusita (ca sa imprumut termenul tau) iar cand iti merge bine poate fi un esec total.

    Apreciază

    1. cum adica nu stii cum s-o interpretezi? exact asa cum este. Cand lui Iov ii mergea prost era o binecuvantare (Dumnezeu a zis ca Iov e neprihanit, nu? deci nu era suparat pe el, dimpotriva chiar il pretuia mai mult decat pe prietenii lui de exemplu)

      Concluzia? mu avem dreptul sa judecam viata nimanui. avem insa dreptul sa judecam „fructele” care rezulta.

      Apreciază

  5. Arbitru inseamna ca sa decizi dupa vointa ta soarta altora .
    Ma gandesc ca, in loc de ” liberul arbitru ” ar fi mai bine sa scrii ” libera alegere ” in ce te priveste doar pe tine insati , ca doar atata ne ingaduie Dumnezeu , prin porunca : ” alege viata, ca sa traiesti, tu si samanta ta,” (Deut.30:19)

    Apreciază

    1. liber arbitru inseamna ca decizi dupa niste reguli prestabilite soarta altora, dar de fapt prin felul in care „arbitrezi” nu decizi decat soarta ta. Daca aplici gresit regulamentul tu vei fi tras la raspundere.

      Dumnezeu iti pune in fata binecuvantarile si blestemele. Alege viata ca sa traiesti e o recomandare ca sa respecti regulementul. Caci ai libertatea de a-l respecta precum si libertatea de a-l incalca. In esenta liberul nostru arbitru se reduce la alegerea de a respecta sau de a nu respecta regulamentul.

      Apreciază

  6. Liberul arbitru reprezinta faptul ca omul poate alege liber daca sa faca ceva sau nu asa cum un arbitru decide cine este castigatorul la un meci sau la o intrecere ce pare discutabila sau incorecta.
    Totdeuna omul poate decide daca sa faca ceva sau nu, poate alege intre un DA sau NU ca orice arbitru si tocmai de aceea trebuie sa raspunda pentru ceea ce alege.
    Deciziile arbitrului pot fi contestate sau supuse unei judecati ulterioare si poate la o pedeapsa ulterioara dar indiferent de vinovatia sau nevinovatia arbitrului, arbitrajul decide rezultatul. Meciul se poate rejuca sau anula dar rezultatul pe moment este decis de arbiru. Omul are liberul arbitru.
    Abitrul este liber sa hotarasca pe moment. Ulterior este altceva….raspunde personal pentru arbitraj.si daca arbitreaza prost este pedepsit, dat afara, etc…

    Apreciază

      1. Nu ma pot autoarbitra singura A arbitra introduce dela o alegere intre doua variante Aleg ce sa fac. adica intre DA si NU …..sau aleg cine este favorit intre doua persoane sau doi pepeni, sau doua ulcele…. 🙂

        Apreciază

      2. ba chiar te poti arbitra singura. un exemplu? ca tot e la moda 🙂 Biblia zice ca avortul e o crima. Daca-l faci ai arbitrat, adica ai decis sa nu respecti regulamentul. Cu alte cuvinte ai decis intre da si nu. Adica cine este favorit. Cei care sunt pro viata sau cei care-si dau copiii lui Moloh.

        Apreciază

  7. Niciodata nu o sa ma convingi ca IIsus ne plateste pacatele. Este o aberatie pe care o scot religiile ca sa isi pacaleasca adeptii.
    Sa creda fiecare ce le face placere !
    Iisus a aratat calea prin care pacatele ne pot fi judecate cu indulgenbta.

    Apreciat de 1 persoană

      1. Dupa felul cum sunt aici judecata as spune ca toti ma considerati saraca cu duhul deoarece pot sa imi inchipui ca pot gandi ce imi trece prin cap…. 🙂
        Deci Mihaela, chiar daca mintea nu imi este reinoita, si poate tocmai de aceea „A MEA ESTE IMPARATIA CERURILOR !” 🙂 \
        Sunt deci saraca cu duhul, proasta, si nu inteleg adevarul unor religii moderne.
        Acum fara sa glumesc, eu cred in mintea mea , este mintea si sufletul cu care ma apropii de Dumnezeu mai mult decat orice poveste spusa de diferiti pastori ai unor religii aparute ca ciupercile dupa ploaie.
        Eu cred in dreptatea lui Dumnezeu si in cuvintele lui Iisus si inafara de fraza spusa de altii nu de el, ca Iisus a luat pacatele lumii nu vad nicaieri ca EL spune ca i-ar fi platit lui Dumnezeu ceva pentru pacatele mele si daca nu a platit lui Dumnezeu nu pot sa cred ca a facut vreo intelegere cu altcineva…
        Mie mi se pare revoltatoare ideea ca Iisus a fost rastignit pentru ca eu sa fiu iertata dupa 2000 de ani pentru faptul ca am facut chiuretaje… si alte pacate. eventual si asta doar daca cred ca asa este… Cine crede asta este !

        Apreciază

      2. Cherie, poti sa te auto-amagesti cat vrei, sa-ti gasesti argumente si scuze intelectuale cate vrei, poti chiar sa gasesti miliarde de oameni care gandesc exact ca si tine ca tot nu conteaza. Realitatea n-o vei putea schimba niciodata, caci „oricine se va lepăda de Mine (ISUS) înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri.”

        Pentru* că nici Fiul** omului n-a venit să I se slujească, ci† El să slujească şi să-Şi†† dea viaţa ca răscumpărare pentru*† mulţi.”

        Apreciază

      3. Intr-adevar, ce poate face omul care a capatat de la Dumnezeu o minte scurta si ingusta ? Raspunsul dat in Biblie este acesta : sa-i dea lui Dumnezeu libertatea deciziei asupra inimii lui, daca El vrea sa i-o ia si s-o schimbe cu alta . Fiindca Cuvantul lui Dumnezeu spune ca gandurile omului nu se nasc in mintea lui, ci in inima . Si daca inima omului este rea si necredincioasa , Dumnezeu are puterea sa o schimbe , omul ramanand in viata si constient in tot timpul schimbarii si pentru totdeauna

        Apreciază

    1. fericit cei saraci cu duhul caci a lor este imparatia cerurilor. daca-mi amintesc bine chiar Isus a spus asta .. ce ciudat ca nu a zis ca imparatia cerurilor este a celor inteligenti sau a celor care se incred in mintea lor… iar eu, saraca cu duhul, aproape ca-mi trece prin cap ideea (ce blasfemie!) ca acestia nu vor intra in imparatia cerurilor.

      Apreciază

  8. Intr-un comentariu, Emilia a spus :
    „Eu cred in dreptatea lui Dumnezeu si in cuvintele lui Iisus si inafara de fraza spusa de altii nu de el, ca Iisus a luat pacatele lumii nu vad nicaieri ca EL spune ca i-ar fi platit lui Dumnezeu ceva pentru pacatele mele si daca nu a platit lui Dumnezeu nu pot sa cred ca a facut vreo intelegere cu altcineva…
    Sunt de acord cu ce spune, insa eu gandesc si inteleg diferit aceste afirmatii . Eu stiu, din Scripturi, ca Dumnezeu si Isus nu sunt fiinte divine diferite , si adevarul este ca Dumnezeul unic si Atotputernic este Acela care ” S-a dat pe Sine insusi ca jertfa de rascumparare ” , dupa cum citim in cererea lui Iov : „Pune-Te singur zalog pentru mine inaintea Ta; altfel, cine ar putea raspunde pentru mine? (Iov.17:3)
    Oamenii nu pacatuiesc numai impotriva lui Dumnezeu, ci si impotriva lor insisi in acelasi timp, fiindca sunt facuti dupa chipul lui Dumnezeu , prin urmare , plata pacatului este moartea . Nu o plata materiala data cuiva, ci purv si simplu o pierdere : pierderea sufletului, pierderea vietii umane, din sangele care se incheaga . Biblia ne invata ca viata din sange se intoarce in locul de unde a venit, adica la Dumnezeu, Acela care a pus-o in trupul noului nascut ..
    Cata vreme este in pantecele mamei, copilul nu are viata proprie, ci in venele lui curge sangele cu viata mamei lui , prin care se formeaza trupul fizic . Abia cand se taie cordonul ombilical vine in prunc o viata proprie , prin suflarea Celui Atotputernic ” Duhul lui Dumnezeu m-a facut, si suflarea Celui Atotputernic imi da viata. (Iov.33:4) ”
    Astfel, omul pacatos este bun de plata pentru viata lui fiindca a calcat Legea lui Dumnezeu si fiindca i se retrage dreptul la viata si este inchis in intuneric, nu mai poate plati , ci are nevoie de un RASCUMPARATOR INRUDIT ( cum prevede Legea)
    Cine este Rascumparatorul inrudit ? Acela care poate sa faca o nastere din nou, aducand inapoi in trup o viata curata, fara pacat , astfel incat trupul sa fie scos din intuneric si sa fie pregatit pregatit pentru o viata vesnica

    Apreciază

    1. Nasterea fireasca pe pamant este din voia firii omenesti si din sange, si este pentru o viata care are sfarsit dupa cativa ani uneori, sau dupa cateva zeci de ani , in general . Dumnezeu a lasat omului decizia sa o aduca in existenta sau nu si El trimite viata numai dupa ce se formeaza trupul si daca vrea . Sunt multe femei care avorteaza vara voie insa majoritatea femeilor o fac astazi voit . In Biblie gasim termenul de ” lepadatura „. care este dat unui plod care nu respira la nastere Insa daca este o nastere in care copilul apuca sa respire, plange si nu este ingrijit ca sa-si poata mentine viata, aceasta este o crima pedepsita de Dumnezeu si si de oameni „.
      Despre nasterea din nou Cuvantul lui Dumnezeu ne-a spus prin gura lui Isus Hristos , adresandu-se fariseului Nicodim : ” „Adevarat, adevarat iti spun ca, daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu. Ce este nascut din carne este carne, si ce este nascut din Duh este duh.
      Nu te mira ca ti-am zis: „Trebuie sa va nasteti din nou.”
      Vantul sufla incotro vrea si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul.”
      A spus , deci, ca atata vreme cat este judecat cu mintea omeneasca si inteligenta ei acest subiect nu poate sa fie niciodata abordat cu succes Si apostolul Pavel a spus-o cu si mai multa claritate ” Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste. (1Cor.2:14)

      Apreciază

  9. Sa nu credeti ca in ortodoxie nu s-a auzit de BIBLIE, de Vechul; Testament si de Noul Testament (EVANGHELIE)
    Stiu ce scrie dar desi Tatal si Eu, una suntem. spune Iisus, Iisus mai spune permanet ca EL este FIUL si Dumnezeu este TATAL.
    Asa cum daca ai un fiu raspunzi pentru nazbatiile lui in lumea noastra intr-o anumita comjunctura tot asa zice si Iisus ca una este cu tatal… Deci vorbele lui trebuia sa fie considerate DE LA TATAL caci Iisus este CUVANTUL LUI DUMNEZEU….
    Dar nu va contrzic de fapt ci doar mentionez ce poate fi luat in considerare din ce cred eu..
    Si de fapt care este baiul? Eu cred ca am gresit caci om sunt dar daca acum, sau oricum, incerc si am incercat ca pe langa greseli sa mai fac si ce a spus Iisus ajung la judecata lui Dumnezeu cu avocat pe Iisus …. iar voi care nu sunteti ortodocsi nu mai ajungeti la judecata….
    Sa va fie de bine !
    Cum spuneati, Iisus a venit pentru cei pacatosi ca mine …
    Voi credeti ca ati accesat printr-un nou botez la o spalatorie moderna in care eu sa ma ierte Dumnezeu, NU CRED ! Dar cine crede… STE MANTUIT….
    Sa facem deosebire intre a crede in Iisus, ceea ce si eu cred caci este CUVANTUL LUI DUMNEZEU si credinta ca iti poti spala pacatele trecand la o alta religie si printr-un nou botez…
    Asa cum ziceti voi adica ca asa va nasteti din nou…

    Apreciază

    1. Cherie daca nici macar nu mai realizezi rautatile din comentariile tale cum crezi ca ai putea realiza pacatele din viata ta reala? Cum poti sa crezi ca Isus va fi avocatul tau din moment ce tu crezi ca Isus e doar un profet, adica ca a fost doar un om? Te inseli singura. Nu intelegi nici ce e nasterea din nou, nu poti sa intelegi nici ce inseamna credinta sau idolatria ortodoxiei iar faptul ca religia e insignifianta pare sa nu poata intra in patratica ta.

      Apreciază

  10. Recunosc ca e greu sa-L identificam pe Isus in Vechiul Testament dar ma intreb de ce oare e la fel de greu (pentru unii) sa-l identifice in Noul Testament si de unde interesul de a reduce totul doar la ce a spus Isus in evanghelii cand asta e doar o parte din intreg. Si toate astea cand exista tehnologia care ne da mura-n gura toate informatiile. Tot degeaba. Cine nu vrea sa auda nu aude… aici gasiti scrise cu rosu toate cuvintele spuse de Isus in Noul Testament. cateva exemple:

    „Iată , Eu vin curând şi răsplata** Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui.
    Eu sunt Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul.
    Ferice* de cei ce îşi spală hainele, ca să aibă drept la** pomul vieţii şi† să intre pe porţi în cetate!
    Afară* sunt câinii** , vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!
    Eu* , Isus, am trimis pe îngerul Meu să vă adeverească aceste lucruri pentru Biserici. Eu** sunt Rădăcina şi Sămânţa lui David, Luceafărul† strălucitor de dimineaţă.”

    „Nu te teme! Eu† sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă,
    Cel* viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu** în vecii vecilor. Eu ţin† cheile morţii şi ale Locuinţei morţilor.

    Iată, Eu stau* la uşă şi bat. Dacă** aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi† intra la el, voi cina cu el, şi el, cu Mine.
    Celui ce va birui îi* voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.»

    „Iată* , Eu vin ca un hoţ. Ferice de cel ce veghează şi îşi păzeşte hainele, ca** să nu umble gol şi să i se vadă ruşinea!”
    Celui ce va birui îi* voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.»

    „Iată* , Eu vin ca un hoţ. Ferice de cel ce veghează şi îşi păzeşte hainele, ca** să nu umble gol şi să i se vadă ruşinea!”

    Apreciază

      1. daca vrei sa lasi lucrurile asa cum sunt nu vad ce cauti pe blogul asta ca doar gasesti bloguri care-ti perie convingerile cu duiumul pe internet. Chiar nu inteleg. Pe blogul asta nu voi lasa lucrurile asa cum le intelege fiecare. Daca vii aici te conformezi (ca n-ai incotro 🙂 )

        Apreciază

    1. Te intrebi de ce este greu pentru cineva sa-L identifice pe Isus in Noul Testament, insa aceasta identificare se raporteaza de fapt la Hristos, fiindca prin Biblie este dovedit ca Isus este Hristosul (Fapt.18:28) Mai sunt si astazi unii frati (sau surori (Gal.3:28) care traiesc in pielea lui Apolo.
      Poate vei intelege ce spun si gasi raspunsul – si ar fi cazul sa-l gasesti – citind aceasta predica https://behaituloilorsiglasulpastorului.wordpress.com/2019/03/19/privind-scripturile-din-interior/

      Apreciază

    1. mersi de comentariu.

      Ce putem invata din Brexit? Ai ales democratic sa iesi din UE si legile iti permit? Ei bine nu poti. De ce? Pentru ca democratia se face cu forta. ca e intoleranta, perversa si mincinoasa.

      Apreciază

      1. Oricui nu este pregatit ca sa devina cetatean al Imparatiei lui Dumnezeu nu i se va permite sa iasa din aceea a fiarei si din edenul satanei
        Astazi este vremea potrivita sa iesim afara di tabara , la El, si sa suferim ocara Lui.) Evrei 13.13-15) Caci noi n-avem aici o cetate statatoare, ci suntem in cautarea celei viitoare. Prin El, sa aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfa de lauda, adica, rodul buzelor care marturisesc Numele Lui.

        Apreciază

    1. Ai putea sa crezi ca acest frate australian ( pe care l-am ascultat si eu in direct cu cativa ani in urma in adunarea din Cluj-Napoca) are scalpul din tabla de otel ? In urma unui accident pe sosea , a luptat cu moartea aproape 2 ani, ajutat de cativa medici minunati, devotati meseriei lor .Ei au vrut sa abandoneze cazul, dar fetita lui ( era si ea in aceeasi masina care a fost complet turtita ) a reusit , prin marturia ei sa la inspire credinta in reusita.

      Apreciază

    2. m-am uitat doar la inceput deocamdatq si desi ar fi trebuit sa ma mir num-am mirat. Mi-am pus doar acea intrebare pe care mi-o tot pun in ultima vreme si de al carei raspuns nu pot niciodata sa fiu sigura din cauza subiectivismului si a viziunii partiale pe care o avem fiecare: Intotdeauna cei mai batrani spun ca lumea merge inspre rau. celebra expresie: pe vremea mea….era mai bine. Aproape ca am ajuns si eu sa gandesc asa… dar recunosc ca in timp ce unele lucruri se inrautatesc altele se imbunatatesc. Sa fie echilibrata balanta sau se apleaca inevitabil si imperceptibil cu fiecare zi care trece spre mai rau? Cine poate raspunde? chiar daca raspunde cineva o sa fiu tot in confuzia initiala gandindu-ma ca raspunsul a fost influentat de subiectivitatea proprie si de viziunea limitata temporala si spatiala inerenta fiecarui om…

      Pana una alta visez la o posibila „evadare” :

      Apreciază

      1. pune niste poze 🙂

        La mine deocamdata e un strat gros de zapada care nu da semne ca s-ar topi in curand. Asa ca visez la o sera. Si ma gandesc la 2 posibilitati.

        – Una mai ieftina ar fi sa mesteresc la magazia din gradina si sa inlocuiesc acoperisul si peretii deteriorati cu sticla (am gasit chiar un magazin care vinde geamuri second hand)

        – alta solutie ar fi sera din video.

        si asta nu e tot. ma bate gandul sa incalzesc sera cu compost (adica o spirala din cupru in zona compostului care sa incalzeasca cat de cat apa si s-o recircule prin toata sera.) M-as apuca si de acvaponie ca sa am ingrasamant pentru plante ca nu pot sa am un magar sau niste capre pentru ingrasamant asa ca pestii ar fi o solutie de compromis… Ar fi atatea lucruri interesante de facut…

        Apreciază

Lasă un comentariu