Povestea drobului de sare

Cand am citit prima data povestea, cu multi ani in urma, am fost 100% convinsa ca e doar o fictiune si ca astfel de lucruri nu se pot petrece sub nicio forma in viata reala. Intre timp au trecut niste ani, ani in care am castigat intelepciune* si am inceput sa observ cu uimire ca in viata reala exista la tot pasul situatii in care povestea drobului de sare e cat se poate de reala.

Sigur, la inceput o remarcam doar in vietile celorlati 🙂 si ma miram de ce ei nu pricep, dar la o analiza mai atenta am observat ca nimeni nu e imun. 🙂 Nici macar faraon care, in ciuda calamitatilor care se abateau asupra poporului sau nu a cedat in fata a ceea ce era evident. Cu siguranta a avut consilieri care sa-i spuna: lasa-i pe evrei sa plece, nu vezi ca daca nu o faci poporul nostru o sa fie distrus? Ei bine, faraon nu a vazut, el nu putea sa vada desi ceea ce trebuia sa vada era evident.

…ca si cum am fi cu totii in exil iar mintea noastra, desi teoretic libera e inchisa in spatele a numeroase voaluri transparente a caror existenta o ignoram.

* intelepciunea ar putea consta printre altele si in capacitatea de a identifica astfel de situatii in viata noastra. Evident, intelepciunea trebuie dublata de umilinta caci orgoliul nu face decat sa ne voaleze realitatea si mai tare. Exact ca si lui faraon. „De aceea zice Scriptura: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.” (Iacov 4:6)

o reclama care ilustreaza perfect povestea drobului de sare  🙂 🙂 🙂

 

 

Publicitate

19 gânduri despre „Povestea drobului de sare

 1. Nu mintea e inchisa, voalata, ci aceasta este chiar insasi inchisoarea, tortionarul, iar consilierii lui Faraon au fost gandurile, scenariile, credintele izvorâte din minte.

  Va las pe voi sa descoperiti ceea ce incearca mintea sa tina prizonier…

  Apreciază

 2. Abel, nu-mi pot imagina cum ar putea sa arate lumea daca am putea evada din aceasta inchisoare (careia tu ii spui minte iar eu voal)

  Pana una alta, spre marea mea uimire am facut exact ca evreul din bancul de mai jos (sa mai zica cineva ca bancurile nu sunt inspirate din realitate 🙂 ). Sigur, nu-i vorba de loto ci doar de ceva la fel de evident 🙂

  Un evreu se ruga la Dumnezeu sa castige la loto
  – Da Doamne sa castig la loto,da Doamne sa castig la lotto …
  Se roaga el tot asa timp de 50 de ani pana cand Dumnezeu ii zice:
  – Evreule te rog da-mi o sansa,joaca si tu macar o data.

  Apreciază

  1. Nu trebuie sa evadam din ea, adica mintea nu trebuie inlaturata, abolita, pentru ca avem nevoie de ea. 🙂
   Ci trebuie doar sa o „dam mai incet” (ca sonor) cand vorbeste prea multe de una singura (ca televizorul).

   Atunci am putea intrezari cate ceva din lumea „de dincolo”. Cu totii o facem din cand in cand, dar de cele mai multe ori aceste momente de „stop mintal” sunt si rare si scurte, incat nu ne dam seama, si tot mintea are grija sa ne stearga aceste amintiri, punand peste o droaie de alte ganduri.

   Acum serios vorbind, anul acesta pe la inceput am inceput sa joc la lotto, dar tot nu castig 😦
   Pot sa ma plang deja lui Dumnezeu, sau trebuie sa astept 50 ani? 😉

   Apreciază

   1. ca de obicei sunt de alta parere (si crede-ma ca nu-mi place deloc, ca tare mi-as dori sa nu fie asa 😦 ) Cred ca trebuie sa ne reinnoim inteligenta – in Torah exista mai multe cuvinte care au fost traduse toate prin termenul de inteligenta. Exista o inteligenta sakal pe care fiecare om o primeste la nastere si apoi exista o alta  tavoun, o inteligenta pe care o primim de la Dumnezeu si care se suprapune ca un strat peste inteligenta sakal. Pavel zice sa ne reinnoim inteligenta, adica sa adaugam acel tavoun (radacina bin) peste sakal (asta e un mini mini rezumat al acestui studiu: http://vivrelatorah.free.fr/DISCIPLEDEYESHUA/DANIEL_STEEN/201808_DS_L'intelligence%20selon%20Dieu.pdf

    si inca ceva – acel stop mintal de care zici tu nu e ceva bun. Trebuie ca mintea noastra sa fie umpluta de prezenta lui Dumnezeu, altfel devenim ca acea casa goala care a fost curatata si in care demonii s-au reintors. pentru ca era goala.

    Duhul* necurat, când a ieşit dintr-un om, umblă** prin locuri fără apă, căutând odihnă şi n-o găseşte.
    * Luca 11:24; ** Iov 1:7; 1 Pet 5:8;
    44 Atunci zice: ‘Mă voi întoarce în casa mea, de unde am ieşit.’ Şi, când vine în ea, o găseşte goală, măturată şi împodobită.
    45 Atunci se duce şi ia cu el alte şapte duhuri mai rele decât el: intră în casă, locuiesc acolo, şi* starea din urmă a omului acestuia ajunge mai rea decât cea dintâi. Tocmai aşa se va întâmpla şi cu acest neam viclean.”

    despre loto ce sa zic? daca joci atunci e OK 🙂 Iti doresc succes! Tragic era daca nu jucai si te rugai sa castigi 🙂

    Apreciază

   2. Da, inteligenţa „Binah” (şi cea „Chochmah”) este mult peste inteligenţa minţii noastre exilate, dar acum vroiam să vorbesc despre altceva…

    Spui: „Trebuie să fim umpluţi de prezenţa lui Dumnezeu” (am elimintat „mintea”) – asta sună foarte bine, dar nu trebuie să ne umplem de alte gânduri, raționamente sau programe mentale despre Dumnezeu. Atunci ce înseamnă să fii umplut de „Prezența” și ce este de fapt „Dumnezeu” și unde se găsește El?

    Acum câteva zile am început să-l citesc pe Eckart Tolle, prima sa carte se numește „Puterea Prezentului”, o lucrare de mare valoare pentru omenire. Tocmai asta este ideea, de a trăi conștient în PREZENT, in momentul ACUM, pentru a te conecta cu „Dumnezeu”. O pot recomanda cu căldura, la fel și a doua carte „Un pământ nou”. Este o abordare interesantă și nouă pentru mine.

    Insist totusi pe ideea de „stop mintal” (nu anihilare, ci control, limitare, pauză) și aș descrie-o sub altă formă. Eu cred că „Prezența lui Dumnezeu” este deja în noi și suntem aproape plini de ea. Doar că nu suntem copleșiți de ea, pentru că nu suntem conștienți de aceasta. Dumnezeu nu va striga, nu-și va ridica glasul, şi nu-l va face să se audă pe uliţe, cum o facem noi oamenii, ca să ne bagea lumea în seamă… (Isaia 42:2). Mintea noastră este cea care zbiară mult mai tare și acoperă orice glas de lui Dumnezeu… Să incerci sa îi asculți vocea este ca și când ai încerca să vorbești cu cineva la telefon undeva în gara, pe stadion sau de de la un concert. Vibrațiile divine sunt de infinit de ori mai suave şi îşi au locuinţa în linişte, nu în vacarm:

    Domnul i-a zis: „Ieşi, şi stai pe munte înaintea Domnului!” Şi iată că Domnul a trecut pe lângă peşteră. Şi înaintea Domnului a trecut un vânt tare şi puternic, care despica munţii şi sfărîma stâncile. Domnul nu era în vântul acela. Şi după vânt, a venit un cutremur de pământ. Domnul nu era în cutremurul de pământ. Şi după cutremurul de pământ, a venit un foc: Domnul nu era în focul acela. Şi după foc, a venit un susur blând şi subţire. Când l-a auzit Ilie, şi-a acoperit faţa cu mantaua, a ieşit şi a stat la gura peşterii. (1 Regi 19:11-13)

    Ar fi bine dacă am înţelege ceea ce spun kabaliştii despre această, că sunt nişte trăiri psihologice, adică pentru a atinge liniştea prezenţei lui Dumnezeu trebuie străpuns voalul gros al mentalului furtunos ce vociferează de se crapă şi munţii, dar şi de straturile cutremurătoare ale celor mai diferite emoţii şi trăiri ştiute şi neştiute care zac în subconştientul nostru.

    Despre asta este deci vorba, doar că, Eckart Tolle ne dă direct scurtătura, esenţa goală, neîmpachetată în tablouri şi simboluri religioase. Cum am zis, este o abordare nouă a aceluiaşi subiect vechi de când e lumea.

    Apreciază

 3. Eckart Tolle ne da o scurtatura pentru a intra in staulul oilor fara a plati pretul, adica o viata-scoala care sa ne formeze caracterul trecandu-ne prin incercari care ne pun credinta la incercare. (Căci Tu ne-ai încercat, Dumnezeule, ne-ai trecut prin cuptorul cu foc, ca argintul. Psalm 66:10)

  „Adevărat, adevărat vă spun că cine nu intră pe uşă în staulul oilor, ci sare pe altă parte, este un hoţ şi un tâlhar.” (Ioan 10:1)

  Apreciază

  1. Te cam grabesti in a judeca (ceea ce poate nici nu cunosti, as zice eu)

   E adevarat ca ne da o scurtatura, pentru a nu pelerina timp 40 ani pe calea misticului, dar sa nu crezi ca oricine poate accesa asa usor cele expuse de Eckart Tolle. Este deja pentru niste oameni trecuti prin scoala vietii si care au deja un anumit nivel de maturitate. 🙂

   Apreciază

   1. nu ma grabesc in a judeca, caci am trecut prin stadiul Eckart Tolle, ceea ce ma indreptateste, cel putin in ochii mei sa-mi dau cu parerea. Acel stadiu este doar un voal.

    Apreciază

   1. Nu fura nimic, decat poate niste programe mentale dragi EGO-ului nostru, la care nu ar vrea sa renunte 😉

    Poti te rog sa ne impartasesti ceva din stadiul Eckart Tolle, daca ai trecut pe acolo?

    Apreciază

   2. sa impartatesc niste programe mentale? 🙂 In primul rand te crezi superior celorlalti, caci tu ai atins un nivel superior de evolutie. E meritul tau ca ai facut asta deci etapa urmatoare e clara: poti sa faci ce vrei caci fiind superior ti se cuvine. (ai observat ca cei care sunt vegetarieni se uita cu superioritate la cei care mananca carne? Ceva de genul asta 🙂 ) Gasesti explicatii logice din punctul tau de vedere pentru tot felul de acte abominabile si bizarerii si nu mai vezi cat esti de ratacit si anormal. Sustii cu convingere chestii absolut absurde de care ar rade si un copil de cativa ani fara sa le realizezi absurditatea. (a se vedea preotul cuantic 🙂 )

    si acum serios vorbind de unde crezi ca exista moda cu gandirea pozitiva? Nu e ceva furat?

    Apreciază

   3. Da, e clar ca nu ai trecut prin stadiul Tolle, ci doar stadiul a trecut prin filtrul ratiunii tale…

    Inca ceva:

    „Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura.” (Luca 6:45)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s