Un aluat maleabil/nemaleabil sau predestinare/liber arbitru (2)

Ne nastem intr-o lume in care regulile sunt stabilite inca inainte de a ne naste. Ne nastem intr-o anumita conjunctura economica, intr-o anumita familie, intr-o anumita epoca… si tote acestea independente de alegerea noastra. In consecinta alegerile pe care le facem sunt in mare masura „predestinate” de climatul sau presiunea sociala. Ce poate sa insemne liberul arbitru in aceste circumstante?

In ce ma priveste subscriu in totalitate la ceea ce zice rav Dynovicz. Redau din memorie: liberul arbitru inseamna exact ceea ce spun cele doua cuvinte – adica suntem arbitri in partida care e viata noastra si alegem sa respectam sau sa nu respectam regulile jocului. Avem libertatea de a le respecta sau de a nu le respecta. Atat. Nu noi facem regulile si nu noi vom judeca daca am arbitrat corect sau nu partida care a fost viata noastra.

Publicitate

30 de gânduri despre „Un aluat maleabil/nemaleabil sau predestinare/liber arbitru (2)

 1. Eu as zice ca pentru a respecta sau nu „regulile jocului”, este necesar în primul rând, sa înveti sa cunosti „jocul autentic, original”, si pe Stapânul jocului, deoarece e plina lumea de „jocuri false”, si stapâni surogat, imitatatori ai Adevaratului Stapân, ai realitatii obiective, maimutarind cu ipocrizie si rastalmacind scripturile, copii aparent perfecte, jocuri, partide, care de doua milenii s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, conducând turmele inconstiente spre ‘abatoarele’ nu numai fizice, trupesti, ci si sufletesti si spirituale, abisale, infernale…
  „Atunci, daca va va spune cineva; „Iata, Hristos este aici sau acolo!’ sa nu-l credeti. Caci se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi, vor face semne mari si minunu, pâna acolo încât sa însele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi.”

  Apreciază

  1. Evident Iosif! ma asteptam la obiectia asta care e cu totul indreptatita si m-a pus multa vreme pe ganduri. Dar acum cred ca am ajuns la o concluzie: E foarte simplu. Stim cu totii. Fiecare om stie. Cel putin la inceput dupa care seductia il face sa nu mai stie. Dar la inceput fiecare a alege in mod liber. Dumnezeu ne da da ceea ce vrem. Daca iubim mai mult intunericul decat lumina atunci ne va da intuneric.

   Uite un inceput daca vrei sa aprofundezi ideea:

   „Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.” (Ioan 3:19)

   „Intre farisei era un om cu numele Nicodim, un fruntaş al iudeilor.
   Acesta a venit la Isus noaptea şi I-a zis: „Învăţătorule, ştim că eşti un Învăţător venit de la Dumnezeu, căci nimeni nu poate face semnele pe care le faci Tu, dacă nu este† Dumnezeu cu el.” (Ioan 3:1-2) … si zic eu, la ce le-a folosit ca stiau? ce au iubit ei mai mult?

   Apreciază

 2. Toti oamenii firesti (în trup) iubesc întunericul, mai ales ca „cei ce dorm dorm noaptea” (de oboseala asteptarii) asemeni celor zece „fecioare”. Toate aveau ulei în candelele aprinse, însa diferenta dintre ele o face doar nivelul uleiului din „vase” si lipsa lor de întelepciune, surprinse de calculele gresite, neprevazând întârzierea Mirelui…
  „Ce va zic voua, zic tuturor: „Vehheati” !
  „Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici într-o zi de Sabat.”

  Apreciază

 3. In mare așa este cum zice Mihaela, suntem prizonierii mentalitatii societatii in care ne nastem dar,,, sunt si multe situatii in care alegem un drum sau altul, alegem să facem ceva sau sa nu facem… Aici intervin sentimentele noastre care sunt de fapt tot produsul actiunii celor care ne inconjoara … La judecata cea mare in fata marelui judecator putem invoca chestiunea asta si am de gând sa o invoc… 🙂
  Cred ca nu mă refer chiar corect la problemele religioase ca aici nu prea sunt la inaltime. Am ideile mele personale. 🙂

  Apreciază

 4. Dupa ultima noastra discutie pe mail a inceput sa ma mustre constiinta ca nu analizez corect ce scrii.
  Pai sa analizam ultimile tale cuvinte:
  Avem libertatea de a le respecta sau de a nu le respecta. (e vorba de regulile stabilite de inainte de a ne naste) Atat. Nu noi facem regulile si nu noi vom judeca daca am arbitrat corect sau nu partida care a fost viata noastra.
  -. Nu noi arbitram Noi jucam partida vietii noastre. Deci ar fi corecta sa spunem ca nu noi judecam daca am jucat corect partida care a fost viata noastra… Eu cam asta cred Dar sa zicem ca este vorba de a analiza cum am jucat partida vietii… (Eu zic ca analizez nu arbitrez caci arbitrul da si penalizari pentru joc incorect unuia sau altuia si chiar daca ai dreptate, mai dam si pedepse adversarului… ceva parca nu este in regula)
  Deci discutand asa cum zici tu, dar atunci ce sa discutam ? Sa ne vaicarim ? Sa ne compatimim?
  Eu am facut referire la adevaratul arbitru al vietii noastre caci noi nu suntem arbitri ci jucatori…Nici macar nu mi-ai raspuns ! Chiar nu vad unde am fost eu pe alaturi de ce spuneai? In general sunt … dar totusi, zi ceva !

  Apreciază

  1. Zici ca arbitrul da si penalizari si in consecinta noi suntem doar jucatori. Dar oamenii nu-si dau lor insisi penalizari? O penalizare poate fi un regret, o remuscare, un sentiment de vinovatie etc. De unde ar aparea aceste sentimente negative daca nu dintr-o penalizare pe care ne-o aplicam noi insine?

   Stim fiecare ce e bine si ce e rau (constiinta) dar ne acordam sau nu ne acordam cartonase rosii.

   Ziceam ca avem regulile jocului – de ex. stim ca nu e bine sa mintim, sa ucidem etc. dar ca noi hotaram felul in care le punem in practica. De exemplu putem zice: stiu ca nu e bine sa fur, dar avand in vedere ca toata lumea fura, ca guvernul ma fura etc, am si eu dreptul s-o fac si in cazul asta furtul nu poate fi numit furt ci e pur si simplu echitate. In cazul asta am arbitrat si intr-o zi vom da socoteala. Putem zice ca nu conteaza circumstantele si ca indiferent cat ne costa nu vom minti (fie din principiu, dintr-o anumita noblete – ateu fiind, sau pur si simplu din frica de Dumnezeu, credincios fiind) In situatia asta iar am arbitrat si intr-o zi vom da socoteala.

   Definitia de liber arbitru din articol pleaca de la premisa ca un arbitru e sef pe teren. Chiar daca decizia lui nu e cea corecta si publicul e de alta parere, ca probabil a vazut faza din alt unghi, in final decizia care conteaza ramane cea a arbitrului. Nu conteaza neaparat daca e cea corecta sau nu caci pe teren arbitru e investit cu o anumita autoritate (stiu ca in ultimii ani regulamentul s-a schimbat la fotbal pentru ca acum se consulta camerele de luat vederi, dar eu vorbesc de cum era inainte) Asta inseamna liber arbtru. Tu decizi ce faci cu viata ta cat timp traiesti. Pe urma va fi altcineva care va analiza cum ti-ai gospodarit-o, adica arbitrat-o.

   si inca ceva: ziceam ca nu noi facem regulile, adica nu noi am hotarat ca nu e bine sa mintim, sa ucidem sau sa ravnim la bunul aproapelui etc. (cele 10 porunci) Noi alegem doar felul in care aplicam aceste reguli (cele 10 porunci)

   Apreciază

 5. Suntem jucatorii, arbitri si judecatorii propriilor perceptii, iar cei ce se judeca cu dreptate absoluta în aceasta viata (dimensiune) nu vor mai trece printr-o alta „judecata de apoi” continuând sa activeze în continuare spre evolutia fiintei complexe, paradoxale, enigmatice, tainice si minunate spre noi trepte ale cunoasterii sinelui si al valorilor autentice, nepretuite ale IUBIRII neconditionate, lucrând la constructia, finisarea,si desavârsirea propriului templu al Spiritului Sfânt, fara de care nu vom avea Lumina Adevarului eliberator, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat în Fiul omului, Hristos

  Apreciază

 6. La penalizariele si autopenalizarile noastre la asta m-am referit cand am scris:
  (Eu zic ca analizez nu arbitrez caci arbitrul da si penalizari pentru joc incorect unuia sau altuia si chiar daca ai dreptate, mai dam si pedepse adversarului… ceva parca nu este in regula)
  Cand credem ca adversarul a gresit il penalizam caftindu-l nejustificat sau nu și în general, cum ziceai autopenalizandu-ne cu regrete care de fapt sunt tot datorita educatiei si firii noastre create de Dumnezeu …
  La drept vorbind tot ce facem este datorită a ceea ce suntem adica a cum ne-a facut creatorul…Chiar si daca suntem ascultatori sau nu tot datorita creatiei suntem …
  Dar eu pun altfel problema. Dumnezeu ne face si ne da drumul in lume, sa traim. Daca suntem o creatie utila suntem păstrați dacă nu… distrusi… Cine stie ce va fi dupa ce murim? Eu de aceea spun ca bunica… daca pot respect cele 10 porunci (si in general religia) dece sa nu o respect ? Daca asta este dorinta lui Dumnezeu am câștigat un loc lângă El dacă nu, oricum, ce importanta ar avrea căci am facut ce am putut face și nu am facut ceva care m-a făcut să sufăr ?
  Eu nu prea fac gesturi frumoase din obligatie ci doar din dragoste. Dragoste de mama, de tata, de sot, de prieteni, de lume, de frumos ….Gesturi datorita sentimentului de entuziasm (să-i zic dragoste?) pentru acest creator care a făcut atâtea lucruri minunate pe care nici nu le pricep de multe ori….etc… Căci atunci când m-a nemultumit,,,, stii… credeam că il fac praf cu revolta mea si aderarea la concurența….
  Dar eu nu prea sunt credincioasa. Multi fac ce fac din credinta, supunere prin credinta si frica de Dumnezeu.

  Apreciază

  1. si inca ceva. zici:

   La drept vorbind tot ce facem este datorită a ceea ce suntem adica a cum ne-a facut creatorul…Chiar si daca suntem ascultatori sau nu tot datorita creatiei suntem …

   afirmatia de mai sus neaga liberul arbitru. Vrei sa zici ca tu crezi in predestinare? Adica ca ceea ce faci tu cu viata ta depinde doar de felul in care ai fost creata? Adica esti doar un robot programat de creator sa raspunda intr-un anumit fel?

   Diversitatea umana e uimitoare. Din cei 2 talhari crucificati impreuna cu Isus (deci ambii in aceeasi situatie) au ales diferit. Unul a ales viata si celalalt moartea. Nu crezi ca a fost decizia lor? Crezi ca asa au fost „programati”?

   Apreciază

   1. Ma refer doar la cei doi talhari. Cred ca viata lor a fost o consecinta a ceea ce le era predestinat, multe acte ale lor au fost asa cum era necesar.pentru planul lui Dumnezeu …dar nu cred ca viata lor a fost la fel, Nu stiu ce l-a dus pe fiecare la pedeapsa. poate unul a omorat un soldat roman aparand o femeie de viol iar celalalt a jefuit un batran bogat… As putea baga insa mana in foc ca aveau caractere diferite, Unul avea mila de cei din jurul sau si poate chiar din mila a gresit, poate se infuria nepermis de repede sau poate era un biet om fara prea multa inteligenta si celalalt poate fusese peste masura de puturos, lenes….si lipsit de mila ,,
    Deci asa as zice, erau talhari, soarta le era hotarata dar viata pe care a trait-o unul nu a fost la fel ca a celuilalt. Amandoi erau pedepsiti pentru o vina pe care doar Dumnezeu o putea judeca dar…. cuvintele celui care a fost iertat de Iisus dovedeau ca nu era la fel ca celalalt si nici ca viata lor a fost la fel. Destinul i-a dus la pedeapsa cu crucificarea dar viata lor a fost ceva mai mult decat finalul. Mereu au ales conform codului lor genetic dar ultima alegere, ultimele vorbe, au fost diferite si poate nu singura diferenta dintre ei …
    Acum am mai dres parerea proasta despre ce inteleg eu mereu? 🙂

    Apreciază

 7. Discutia este doar despre viata noastra si nu despre viata celor din jur. Tu esti doar arbitru vietii tale, cel de langa tine e doar arbitrul vietii lui. Greselile adversarului nu intra in discutia noastra decat in masura in care aceste ne influenteaza modul de gandire sau actiunile, adica doar influenta lor asupra noastra (a interioritatii noastre, a felului in care reactionam. – Reusim sa-l iubim in orice circumstante? reusim sa nu adunam amaraciune fata de o injustitie, suntem capabili sa raspundem cu noblete agresiunilor si rautatii?)

  Nu vorbeam nici despre judecata, nici de ce facem sau nu facem gesturi frumoase sau urate ci doar despre ce inseamna liberul arbitru. Despre felul in care arbitram actiunile noastre in lumina constiintei (a celor 10 porunci de ex), despre justificarile pe care le gasim faptelor noastre si daca aceste justificari sunt sau nu conforme cu regulamentul (cele 10 porunci)

  si eu care credeam ca e simplu de inteles ce inseamna liber arbitru daca ne gandim la un meci de fotbal. Liber arbitru e exact ce face acel arbitru. Are autoritatea de a anula un gol, de a acorda cartonase etc. toate astea respectand regulile jocului. Liberul arbitru inseamna ca el poate avea un anumit subiectivism. Acel subiectivism e liberul arbitru. E tot ce poate face el. E tot ce putem face noi in viata noastra

  Apreciază

 8. Daca este vorba ce cercetare stiintifica vezi ….
  Experimentul lui Benjamin Libet
  De-a lungul secolelor, numeroşi filozofi şi oameni de ştiinţă au susţinut că liberul arbitru este doar o iluzie. Benjamin Libet, cercetător în cadrul departamentului de fiziologie al Universităţii din California – San Francisco, a fost printre primii oameni care au testat această ipoteză.
  În experimentele desfăşurate de Libet la finalul anilor ‘70 şi începutul anilor ‘80, voluntarii erau aşezaţi având în faţa lor un buton şi un ceas. Ei puteau decide oricând să apese pe buton, însă Libet le ceruse să să se uite cât era ceasul în momentul în care luau decizia de a apăsa pe buton. Voluntarilor le fuseseră ataşaţi pe scalp mai mulţi electrozi, astfel că Libet putea observa pe electroencefalogramă activitatea neuronală din cortexul lor.
  Exista un articol intreg despre experiment si nici o concluzie clara… Cauta experimentul….

  Eu am spus mereu, dar repet și acum,
  Dumnezeu are planuri mari cu omenirea si pe acelea le urmărește, pe noi oamenii ne pune la incercare determinand pe cei folositori si cei nefolositori …creatiile reusite si rebuturile… De aceea zic eu ca trebuie sa facem ceva in viata, sa ne folosim talantii cu care ne nastem…altfel suntem rebuturi…
  Eu stau cam rau cu realizarile…Tu ai măcar un copil…
  Cred ca într-o oarecare măsura avem si liber arbitru dar nu facem ce vrem totdeauna.
  Tu crezi ca totul in viata este ori alb ori negru. Eu mereu spun ca viata este o simfonie de griuri….Nu exista al si nu exista nici negru dupa parerea mea….

  Apreciază

  1. of! iar vorbim fiecare despre altceva.. Eu (vorba vine ca n-am facut decat sa-l citez pe rabin) am dat o explicatie despre ce inseamna liberul arbitru. Mie explicatia mi s-a parut cea mai coerenta, cea mai explicita si cea mai de bun simt. Intrebarea mea este: daca ai inteles ce-am spus cum ti se pare explicatia?

   Apreciază

 9. Nu te supara dar mi se pare absurd ce spui. Viata mea este in coordonare cu viata tuturor oamenilor. Fara nici o legatura cu ce ai inteles tu de la rabin, liber arbitru inseamna ca nu ai arbitru si nu ai nici reguli la care sa te supui. Adica daca omul ar fi sigur ca nu ar raspunde ar fura, ar ucide si insela etc…
  In liber arbitru nu poti arbitra caci nu ai reguli faci ce vrei deoarece nimeni nu te judeca. Nu te arbitreaza nimeni si nici tu nu poti arbitra caci nu exista reguli pe baza carora sa arbitrezi, asta inseamna liber arbitru. Nu ca desi exista reguli decizi sa le ignori.
  La inceputul creatiei nu erau nici legi nici poruncile lui Dumnezeu. Omul si le-a facut pe toate si el le poate ignora conform celor hotarate de Dumnezeu cand a dat omului LIBER ARBITRU. Dar nu exista liber arbitru pentru ca avem spiritul dreptatii in codul genetic caci fara acest spirit lumea ar fi un haos,
  DEX- LIBER-ARBÍTRU m. Libertate absolută de a acționa și de a lua hotărâri conform propriei voințe. /liber + arbitru
  Vointa mea este subordonata acelui cod genetic care are implementat simtul dreptatii. Stiu ce este drept si iau hotarari din necesitate nu pentru ca asa imi trece mie prin cap, caci nu sunt scrantita la cap, Eu am in minte implementate cele 10 porunci pe codul genetic. Stiu bine ce este rau nu pentru ca asta este o lege umana sau legea lui Dumnezeu. Nimeni nu face rau din placerea de a face rau decat daca este scrantit la cap, bolnav ! Omul simte dorinta de a face rau din razbunare pentru ca cineva i-a facut rau lui, sau pentru ca acel rau facut altuia ii aduce lui foloase, etc. Daca nu este asa, eu cred ca, nu este un om normal, adica nu este sanatos !

  Apreciază

 10. Da cherie, percepi logic, pragmatic lucrurile. Legea lui Dumnezeu este înscrisa înca înainte de existenta omului adamic, rational-sentimental, în ADN-ul fiecarei celule vii ale fiecarui trup conceput din relatiile sexuale dintre un barbat cu femeia lui, din cauza neascultarii parintilor nostrii biologici primordiali, „Adam & Eva”, al caror „samânta” a intrat sub incidenta blestemului Legii cunostintei raului si binelui, care în loc sa le dea viata le-a dat moartea, umanitatea înmultindu-se si continuând sa-si faca dreptate singuri, luptându-se si împotrivindu-se supunerii si ascultarii de Cuvântul lui Dumnezeu, calcând poruncile si Legea lui Dumnezeu, constient, inconstient, si subconstient, traind generatii la rând în chinuri si zbateri moarte, lipsite de HARUL înnoirii, transformarii, metamorfozei perceptiei spirituale al Cuvântului lui Dumnezeu întrupat în Hristos Isus si prezent de la Rusalii, prin Focul Duhului Sfânt care de doua milenii se misca pe deasupra apelor si îsi gaseste placerea în Fii si Fiicele oamenilor si a lui Dumnezeu, (re)nascuti din nou din apa si Duh, mimgâidu-le sufletele si trupurile nou-nascute din Dumnezeu !

  Apreciat de 1 persoană

 11. Pentru Iosif dar si Mihaelei, … I-am scris si Mihaelei ceva legat de promisiunea lui Iisus catre unul din cei doi talhari rastigniti odata cu el… Eu nu prea ma prind la cum trebuie sa interpretez citatele din biblie asa ca si Mihaelei i-am raspuns mai tarziu …. ca de fapt….. am inteles mai tarziu ce vrea ea sa spuna… (daca am inteles, ca eu nu prea ma prind la ce ziceti voi cei cu studii superioare in interpretarea bibliei… 🙂
  Ref la ce spui tu… recunosc ca imi este si mai greu sa iti raspund desi ma bucur ca incepi prin aprecierea pozitiva a logicei mele…
  Pot insa sa spun doar ca asa inteleg si eu, ca tine ideea de cunoasterea a ceea ce este rau de catre om.
  Asa a inteles omul ideea de moarte caci inainte habar nu avea ce este moartea !
  O fi bine ? O fi rau? Oricum asta s-ar spune ca ne deosebeste fundamental de animale. Asa se pare ca am descoperit si graiull l
  Cand zicem AU este de rau, Cand zicem AH este de bine ! … Cu au si ah a inceput totul !
  (Glumesc bine inteles)

  Apreciază

 12. Nasterea din nou din „apa si Duh” reprezinta simbolic noua gândire elevata, capacitatea fiintei rational-sentimentale de transformare, metamorfozare, asemanatoare proprietatilor si/sau starilor de agregare ale apei, lichida, solida, gazoasa, plasma…în functie de context si împrejurari. adaptabilitate la mediul, spatiul si timpului prezent capacitate de a lua diferite aspecte si forme urmarind si ramânând în permanenta în sentimentul si asentimentul DRAGOSTEI absolute adevarate, atemporale 🙂

  Apreciază

 13. Da… nu vorbesc aceeasi linba nici cu Iosif nici cu Mihaela… Imi pare sincer rau caci ma mai distram si eu scriind… Am gasit insa niste bloguri unde se publica poezii… si proza scurta Cred ca pe acolo as putea scrie… caci acolo chiar daca nu te esti inteles sau apreciat toata lumea da like ! 😉

  Apreciază

 14. Oricum este acelasi lucru . Parca mai placut ar fi un like fara sa citesti ce am scris decat acest raspuns,
  of! iar vorbim fiecare despre altceva .. Eu (vorba vine ca n-am facut decat sa-l citez pe rabin) am dat o explicatie despre ce inseamna liberul arbitru.
  De fapt eu credeam ca vorbeam tot despre ce inseamna liberul arbitru Este adevarat ca eu scrisesem ce cred eu in comparatie cu ce zicea rabinul…si afisasem definitia din dictionar…
  Cred ca ai dreptate trebuia sa scriu doar ….. like. asa cum voiam si eu ca tu sa scrii…. tot like .)

  Apreciază

 15. nu am nimic de adaugat la subiect.
  Dar am citit cu drag articolul si cu mai mare drag comentariile. M-am lovit de unele din vorbele voastre, de mai multe ori, in viata. Ati explicat ce singura nu am reusit sa imi explic mereu.
  Va multumesc.

  Apreciază

 16. Sa ne bucuram si sa ne veselim caci Isus Hristos este Domnul si mântuitorul tuturor oamenilor, mai cu seama a celor credinciosi, si ca EL împarateste în mijlocul vrasmasilor Sai, în toata splendoarea si slava primite de la Tatal Lui si Dumnezeul nostru ! 🙂

  Apreciază

 17. Am vazut cu ceva vreme in urma un serial SF – Fringe. Ideea de baza era ca exista mai multe Universuri, paralele, aparute in functie de alegerile pe care le-am facut la un moment dat in viata.

  Exista sau nu exista liberul arbitru ? Eu cred cu tarie ca Cineva, acolo, sus, le aseaza pe toate, dar tu, in functie de personalitatea ta, poti alege sa urmezi o cale sau alta. Viitorul iti va spune daca ai ales bine sau rau 🙂

  te saluta blogerita cu cafeneaua 🙂 si te-astept la o poveste cu aroma de cafea, cand ai timp si chef 🙂

  Apreciază

  1. Bine ai venit Daniela si multumesc pentru invitatia la cafea 🙂 O cafea virtuala nu poate decat sa-mi prinda bine.

   Intr-adevar ar fi interesant sa putem sti cum ar fi aratat viata noastra daca alegerile naostre ar fi fost altele…dar, cum ziceai, cineva acolo sus le aseaza pe toate, si as zice ca noi nu putem face altceva decat sa ne formam caracterul.

   Apreciat de 1 persoană

 18. „Cineva, acolo, sus”, la dreapta lui Dumnezeu,
  PACE-n viata mi-a adus, EL ESTE, nu mai sunt ‘eu’ !
  Eul mi l-am rastignit, suspendat de doua cuie,
  Prea mult însa, l-am hranit, si-n cer nu putea sa suie…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s