(Un fel de) permacultura

La inceput am facut rasadurile

Am sapat 3 gropi de aproximativ 1,20/1,20m si adanci de aproximativ 50 cm.

Le-am umplut cu lemne care au depasit nivelul solului.

Am adaugat pamant. O parte s-a „strecurat” printre lemne dar in final au ramas cam 20 cm de pamant situat deasupra lemnelor.

Ar fi trebuit sa adaug ace de pin sau frunze uscate cam 30 de cm dar cum nu am avut atatea am adaugat cate am avut. Intre timp am adaugat si iarba pe care am tuns-o din restul gradinii. (pentru ca nu am avut aceasta „acoperire” vegetala am fost nevoita sa ud din cand in cand rosiile. Cum a fost pe perioada lunga in care nu a plouat, pamantul devenise „refractar” la apa cu care incercam sa-l ud. Pur si simplu se scurgea pe langa si nu intra in pamant. Ca sa contracarez acest lucru, am ingropat la radacina fiecarei rosii vasul de argila in care am facut rasadurile si astfel apa ramanea in acel ghiveci pana cand pamantul reusea sa o absoarba)

Rezultatul:

Greseli pe care le-am facut:

  • am incercat sa leg rosiile de un suport. Au crescut mai inalte decat suportul care mai mult le-a incurcat decat ajutat. Anul viitor le voi lasa sa creasca in libertate 🙂
  • la inceput am rupt frunzulitele care cresteau alaturi de tulpina principala. A trebuit sa fac asta zilnic – le rupeam dar a doua zi erau la loc si mai viguroase 🙂 In final am abandonat sa ma lupt cu natura 🙂  Natura a castigat. Anul viitor o sa ma ating de rosii doar cand le voi culege 🙂

 

Sursa de inspiratie  –  Philip Forer din care citez: „Saracia (alimentara)  nu ar trebui sa existe. Pentru a trai in saracie trebuie sa depunem mai mult efort decat pentru a trai in abundenta”

 

28 de gânduri despre „(Un fel de) permacultura

  1. Am vizionat si eu la TV metoda asta dar esti extraordinara daca ai reusit sa o si realizezi. Ai fi fost o cercetatoare exceptionala daca abordai acest domeniu, Dar oricum, fara certificat de absolvire ti-ai prezentat lucrarea de diploma in direct, pe internet si…. NOTA !0 !
    Este impresionant ce ai realizat. Deci anul asta nu ai mai recurs la ingrasaminte desi aveai compost bio ? Sau ingrasamantul l-ai pastrat pentru alt sortiment de productie?
    Ce alte legume ai mai realizat? Eu consum morcov mult. Morcovi nu pui?
    Si imi place sa pun marar in multe feluri de mancare. Astea nu se fac greu. Nu te intereseaza?
    Si varza imi place, si ardeii grasi … De fapt ce ar mai fi ? Dovlecii si Vinetele… Astea (vinetele) sunt grozave dar se fac cu mult ulei… si le ca evit… iar Luky socotea dovlecii cam fara consistenta… si le evita el… Rosiile sunt insa de milioane ! Nu se poate fara rosii (si ceapa si usturoi, uite ca uitam de astea ) ….

    Apreciază

    1. Mersi Cherie de apreciere 🙂 (tot vreau de-o vreme sa-ti trimit un mail dar n-am apucat 😦 )

      compostul l-am folosit la ardeii pe care i-am avut in sera. Pentru prima data am avut o recolta de ardei grasi.

      Am mai avut ridichi in primavara si acum am iar o mica recolta, am mai avut castraveti dar anul asta au fost atacati de paduchi asa ca i-am mancat la concurenta cu ei 🙂 Pentru morcovi n-am mai avut loc in gradina iar pentru vinete n-am mai avut loc in sera (stiu e pretentios spus sera dar si-a facut treaba ca si cum ar fi chiaro sera serioasa:) Printre altele am mai avut fasole verde, leustean, menta, patrunjel, salata si cam atat.

      si da.. daca ar fi s-o iau de la inceput agronomia as studia-o desi…. nu cred ca m-ar invata chiar ce as vrea eu…. tot internetul e baza 🙂

      Apreciază

  2. Ai dreptate ! Asa cum ti-ai aranjat viata agronomia nu era o solutie. Din experienta mea spun ca totdeauna viata (eu spun totusi Dumnezeu dar fara comentarii) iti da solutii mult mai bune decat ai alege tu personal,.
    Timite-mi emailul acela daca ai timp si poze cu alte realizari de ale tale Precis te voi invidia !

    Apreciază

  3. Si eu am absolvit cu diploma cursuri de agricultura si legumicultura, am lucrat cativa ani pamantul la tara cu tractor mare U650 proprietate personala, dar nu am facut mare lucru, ci am lucrat pentru ” Cooperativa Munca In Zadar „, fiindca nu am avut conditii de valorificare a produselor in mod profitabil . M-am limitat, deci, la o productie mica, in gradina de langa si pentru casa . Si acuma, adica anul acesta, am reluat-o aici la Londra,, la locuinta noua ( casa copiilor -baiatul mai mare si fata mijlocie au cumparat-o cu imprumut bancar ) dupa 10 ani de strainatate Am inceput la vechea locuinta inchiriata, cu rosii , salata, ceapa, fasole, mirodenii. Rosiile le-am transplantat in ghivece mari, cu care i-am transportat in spatele noii locunte .Celelalte le-am cules la plecare .Cu gradina de acasa s-a ocupat sotia singura, asa cum a avut posibilitate , pe 2000 mp cultivati ci cartofi, porumb, floarea soarelui, si legume de tot soiul .
    Mihaela cred ca a avut parte de vreme buna anul acesta . Aici la Londra a fost lipsa de ploaie doua luni din vara , si a fost caldura mare, a trebuit sa ud in fiecare zi.plantele
    Din experienta stiu ca rosiile nu rezista la mana daca nu sunt in-serate , adica nu sunt acoperite in sera . Le-am stropit eu cu piatra vanata, dar nu am reusit sa le protejez suficient nici anul acesta . insa, slava Domnului, am si acuma rosii care se coc pe ele .Aici s-a facut frig, noaptea 3 grade si ziua 15 , Este soare, dar bate tot timpul vant rece de pe Ocean .
    Mihaela nu le-a stropit, nu le-a curatat ( dupa ce dau primul rod, frunzele de sub el trebuie rupte, si apoi se curata frunzele pana la al doillea nod de rod, si asa mai departe , ca sa aiba soare pentru a se coace mai repede si sa nu se urce pe ele mana care incepe de langa pamant ..Mana nu „cade”- de fapt ea se ridica – decat in luna august ., ingalbeneste si usuca frunzele, de aceea frunzele pe care apare trebuie repede indepartate de locul de cultura Tulpinile cresc tot anul si dau flori la fiecare nod, de aceea trebuie sa fie legate pe pari inalti cam de 2 metri, si trebuie rupti lastarii secundari , care cresc pe tulpina principala, Daca nu sunt rupti, planta devine stufoasa, da rod mult si se rupe . Eu plantez doua tulpini una langa alta, la 15 cm, legate impreuna pe un par , pentru a imbunatati cantitatea recoltei
    Nu comentez cultura Mihaelei, am s-o aplic la anul pe lotul pe care l-am inchiriat de la Primaria Londrei Sunt curios ce va obtine anul viitor, dar ma gandesc ca ar putea sa obtina mai mare recolta daca urmeaza regulile de cultura . Oricum, nu se poate valorifica intregul potential al plantei din cauza ca la cresterea libera cultura se termina cand vine timpul friguros, se obtin doar max 20 de etaje de rod,
    Sunt unele plante de rosii care cresc in tufa si nu necesita sa fie sustinute de pari .Am si eu trei soiuri din ele, toate sunt cu fructe mici : una de culoare rosie cireasa una galbena pruna si una roza cireasa.. In tara , dupa Revolutie, am primit o samanta de la ajutoare , de rosii fara par de marime mijlocie si am avut o recolta foarte buna de la ele . Nici de astea de aici nu am motive sa ma plang . La Gradina am un vecin italian car a cultivat rosii ca si ale Mihaelei, el le-a pus pe sarma , dar la sfarsitul lui august a avut si el mana pe ele .desi le-a stropit din vreme cu piatra vanata . In tara se gaseste in comert mai multe substante de stropit sub forma de prafuri sau in fiole,care le protejeaza mai bine, insa acelea patrund in planta ( sunt ” sistemice „) si nu mai vreau sa le utilizez .

    Apreciat de 1 persoană

  4. Daca vine frigul, inainte de inghet, sa smulgi plantele cu gogonele si sa le pui intr-un loc luminos inauntru, unde sa nu fie prea cald , si vei culege rosii coapte si dupa anul nou, pana se termina toate . Eu am in Romania o mansarda cu geamuri mari, izolata , dar inca nelocuita, unde obisnuiam sa le pun si astfel aveam toata recolta .coapta . Noi nu punem muraturi, fiindca am aflat de la Calin Marginean ca nu sunt bune la sanatate .

    Apreciat de 1 persoană

    1. ma si duc sa execut. O sa smulg deci rosiile cu radacina si le leg cu capul in jos. Problema este ca n-am unde sa le pun decat fie intr-un loc foarte rece (ca afara) fie intr-un loc cald (ca si in casa)

      Despre muraturi – nu sunt de acod cu ce zice C.Marginean. muraturile sunt o sursa naturala de probiotice, deci benefice pentru sistemul digestiv precum si o sursa de vitamine.

      Apreciază

      1. Pentru dulceata de gogonele le foloseam pe alea lunguiete, tita caprei se numesc pe la noi, Prima data le taiam un capac de partea cu coada, curatam cu o lingurita interiorul si le puneam la oparit in apa fiarta cu putina piatra vanata , (asa cum ai pune sare intr-o oala cu supa .) Apoi le scoteam,si dupa ce se raceau le taiam cubulete si le puneam in sirop fierbinte de zahar fiert pana cand nu mai cade de pe lingura , apoi le puneam la fiert in cuptor , in borcanele capacite ( la dustulit )

        Apreciază

      2. De fapt, dupa spusele doctorului, nici dulceata nu este buna la sanatate, fiindca are mult zahar .Traiam mai bine atunci cand nu stiam ” mai multe decat Dumnezeu” ( vorba bunicului din partea mamei mele , fie-le tarana usoara )
        In Bible scrie asa : ” Ei opresc casatoria si intrebuintarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a facut ca sa fie luate cu multumiri de catre cei ce cred si cunosc adevarul. (1Tim.4:3)
        Caci orice faptura a lui Dumnezeu este buna, si nimic nu este de lepadat, daca se ia cu multumiri, (1Tim.4:4)

        Apreciază

      3. Aici este cheia care tine deschisa usa pentru o hrana sanatoasa , in oricare situatie ne-am afla , faptul de a cunoaste acest Cuvant adus de Pavel din partea lui Dumnezeu : ( vers.5) ” pentru ca este sfintit prin Cuvantul lui Dumnezeu si prin rugaciune. Sfintit inseamna curatit de orice fel de impuritati

        Apreciază

      1. am ascultat si eu un studiu care mi-a adus lumina in ce priveste cele 2 genealogii (legat de faptul ca Mesia a fost si omul vechi si omul nou) asa ca sunt curioasa ce zice mesajul de care spui.

        Apreciază

  5. Am avtut timp sa urmaresc cu atentie prezentarea din video .Stiam si eu de acest mod de cultivare a legumelor in 2002, cand au venit in tara cativa elvetieni si au tinut cursuri de agricultura bio , care se practica la ei pe toti muntii lor Ei fabrica compost mult, cu utilaje, si fac totul mecanizat, si plantarea si culesul. Au inventat tot felul de masini speciale pentru fiecare lucrare , au ingineri platiti special ca sa cerceteze si sa inventeze scule noi, tot timpul , cautand metode de lucru fara sa deranjeze pamantul si viata din el Ziceau si ei ca aratul este o crima la adresa vietii din el Ei pun in fiecare an cate o roaba de compost nou, maturizat, pe fiecare metru patrat si -l afaneaza doar ridicandu-l putincu o furca obisnuita cu 4 coarne lungi de aprox 30 cm Ne-au aratat mai multe filme ,
    La mine, in Cluj , nu am avut posibilitati si nici timp sa incep astfel de cultura bio pe pamanturile compacte de la noi, fara o sursa abundenta de compost . Totusi am practicat 2 ani la rand metoda de cultivare fara aratura , ,pe 4 arii, dar a trebuit sa dau cu ierbicid total , ceea ce a anulat efectul pozitiv
    Am cultivat porumb si floarea soarelui. Am semanat devreme, cand buruienile nu incoltisera, in cuiburi facute cu sapa si nu am avut timp sa prasesc ( tai buruienile) la timpul potrivit dupa ce au rasarit plantele, si buruienile au napadit cultura . Am adunat ” sticle ” de suc din plastic de la cosuri de gunoi de cofetarii si magazine de prin oras , le-a taiat in doua si am acoperit toate plantele de porumb si floarea soarelui, si apoi am dat cu ierbicd Round-up Dupa ce s-au uscat buruienile si iarba am putut sa prasec prima data si apoi inca o data dupa 2 saptamani , cum este normal in cultura obisnuita Apoi am semnat fasole la fiecare planta de porumb si am avut o reculta foarte buna. Insa munca a fost aceeasi , am economisit doar banii pentru lucrarile de tractor , caci inca nu-l aveam atunci
    Nu este prea grea munca de infiintare a culturii, greu este sa mentii pamantul curat, fiindca la sapare se ingroapa in pamant semintele de buruieni, care rasar si dupa a doua prasila .Ierbicidarea rezolva probleme doar partial, distrugand plantele existente inradacinate, dar raman semintele cazute anterior , care incoltesc tot anul si oricat ai sapa, nu poti sa scapi de ele, fiindca o buruiana necontrolata poate da 25000 de seminte pe an . Chiar daca o tai la prima prasila, ea da si mai multe vrejuri noi, din aceeasi radacina . Doar umbra plantelor cultivate, care cresc mari intre timp, pot sa-i incetineasca cresterea si maturizarea . Orice munca pentru starpirea buruienilor este in zadar , de aceea obisnuiam sa zicem ” Lucrez la CAP-ul numit ” Cooperativa Munca in Zadar ”
    Metoda de cultivare prin ” mulcire ” ( asa se numeste acoperirea pamantului cu plante uscate )este cea mai eficienta , insa trebuie avut grija ca plantele uscate sa fie iarba si buruieni taiate inainte sa faca seminte , si pentru asta ai nevoie de un alt teren de pe care sa le obti ( daca nu locuiesti aproape de o padure din care sa aduni frunze si ace de brad ) Un alt inconvenient este vantul, care imprstie frunzele pe unde nu te astepti, daca locul de cultura este langa casa si trebuie sa folosesti ceva plasa de acoperire, cum ar fi sacii in care se vande ceapa si cartofii
    Orice ar zice cineva, nu poate contrazice Cuvantul care i-a fost zis lui Adam : ” cu sudoarea fruntii ….”, adica agricultura fara munca fizica este imposibila

    Apreciază

    1. Nouutatea pe care am aflat-o in video este rezistenta plantelor cultivate care pot fi luate iarna , direct de pe camp , fiindca nu ingheata in astfel de cultura bio , in care descompunerea compostului da caldura suficienta care le protejeaza de inghet . Mi-amintesc ca intr-un an mi-am acoperit gradina de flori de acasa cu sfaramaturi de tulei de porumb toamna, si lalele , narcisele si celelalte flori din bulbi au iesit cu trei saptamani mai repede in primavara , imediat dupa topirea zapezii, care mai era destula in acele ierni. In ultimii 3-4 ani nu am prea avut zapada decat in scurte perioade din iarna .

      Apreciază

    2. uite aici niste carti interesante:
      https://cartidintei.wordpress.com/

      Una din carti vorbeste despre beneficiile buruienilor care cresc pe langa legume – autorul spunea ca a observat ca in locurile unde erau buruieni plantele de porumb (cred) erau mai viguroase pentru ca buruienile respective aveau radacini adanci si „scoteau” din sol substante nutritive aflate mai in profunzime, adica intr-o zona in care radacinile porumbului nu aveau acces.

      O sa gasesti acolo, pe site multe idei interesante. Imi vine in minte o alta carte num ita „nebunia aratului”

      Apreciază

      1. Acolo unde cresc buruieni mai mici decat plantele cultivate cu utilaje si unelte agricole pamantul, fiind acoperit si umbrit, nu pierde apa in zilele insorite, atat de tare ca si pamantul expus la soare . O alta explicatei a faptului ca plantele sunt mai viguroase este lupta de supravietuire intre plantele inghesuite . de aceea porumbul se praseste ( sapa ) doar de doua ori si se musuroieste la radacina , ca sa nu-l darame vantul pe vreme de furtuna . Acum doi ani, in Cluj , toate lanurile de porumb , al meu si ale vecinilor,au fost culcate la pamant , cand aveau inaltimea de peste un metru.. Eram disperati, dar ce sa vezi ca , dupa doua zile erau iarasi in picioare. Numai ca nu s-au ridicat de la baza, ci s-au curbat de la 20-30 cm mai sus ! Mare este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu ! Nu ne-a lasat cu recolta compromisa, asa cum ne-am gandit in momentul acela ! Cum as putea sa nu-l laud si sa nu ma incred in El in toate lucrurile de care stie ca am nevoie ?

        Apreciază

    3. daca pamatul e acoperit in permanenta cu 30 de cm de frunze uscate sau ace de pin buruienile nu vor aparea. Testat de mine 🙂

      si sa nu uit un amanunt – ca sa nu le duca vantul poti sa maruntesti frunzele trecand cu masina de tuns iarba prin ele pana cand se maruntesc. (sau poti sa le bagi intr-o galeata si sa le maruntesti cu masina aia de tuns iarba pe la colturi – nu stiu cum e in europa dar aici avem o chestie care invarte un fel de fir din plastic si astfel „tundem” zonrele inaccesibile masinii de tuns iarba)

      Apreciază

      1. Oricat le-ai marunti, daca nu sunt si ude , tot le ia vantul . Testat de mine .. Si masina de tocat si masina de tuns iarba cu fir de plastic si aceea cu disc din fier ( pe roti sau la mana , ca si coasa, legate prin cablu de curent electric sau – si -cu motor pe benzina , si coasa manuala, – cu tractiune balegar, cum obisnuiam sa numim sculele de dinaintea revolutiei tehnologice ) sunt folosite acasa la mine, in Cluj Napoca. Cum ti-am zis in alt comentariu, am avut si tractor, cu aproape toate utilajele legate de el si am lucrat personal doi ani batuti pe muchie . Insa, cum am mai zis , pentru ” Cooperativa Munca in Zadar „., care m-a dus la faliment si a trebuit sa plec , de urgenta, in Strainezia . Cu agricultura biologica insa sper sa fie cu totul diferit, fiindca o fac doar pentru hrana familiei.reantregita si chiar extisa Am si gasit cateva trunchiuri mai groase de copaci taiati gata prin apropiere, si intentionez sa uzez pentru partea ingropata si scanduri de la europaleti, care se gasesc mai pe langa toate gardurile aici la Londra fiindca lumea construieste , la nebunie, dovedind ceea ce este scris : traim vremurile din urma !

        Apreciază

      2. P.S. Analizand ce-am scris mai sus despre lume, mi-am dat seama ca nici eu nu-s mai prejos . De mai bine de doua luni nu am facut altceva decat sa imbunatatesc starea noii locuinte , a gradinii , garajului si anexei din curtea din spatele casei pe care au cumparat-o doi dintre copii subsemnatului ( pardon, semnatura se afla deasupra comentariului )

        Apreciază

      3. hihihi muncim cu totii fara pauza si fara sa vedem finalitatea muncii noastre. Asta a devenit un mod de viata pentru occidentali, adica o sclavie moderna. Spiritul grec in contradictie cu spiritul din Sion. Nu stiu cum e la tine dar eu n-am timp sa ma odihnesc o zi pe saptamana. Mereu am cate ceva urgent de facut si in fiecare seara ma culc cu senzatia ca n-am facut tot ce aveam de facuta desi in cursul zilei aproape ca n-am luat nicio pauza.

        traim vremurile de pe urma!!! ce a facut faraon inainte ca evreii sa iasa din sclavia Egiptului? le-a dat mai mult de lucru. nu le-a mai dat paie si trebuiau sa faca tot atatea caramizi…. eu zic ca-i cam asa si cu noi…. suntem cu totii angajati la coopertiva munca in zadar

        Apreciază

  6. Mihaela draga: „Te iubesc cu o dragoste vesnica de aceea îti pastrez bunatatea Mea !”
    Îti multumesc din toata inima pentru acest curs interesant de (un fel de) permacultura, care mi-a confirmat odata în plus ca Tatal m-a iubit înainte de întemeierea lumii, ma iubeste constant, si ma va iubi neconditionat atempora,l nelimitat, atâta vreme si vremuri, cât voi ramâne de EL dépendent, de FOCUL IUBIRII ce vine de sus, si de trairea prin moarte a LUI Isus ! 🙂
    Fii binecuvântata, tu si „casa” TOATA ! Esti o faptura deosebita, MINUNATA !
    Mi-e DOR de voi, mi-e dor de tara, mi-e dor de ploi de primavara, de partasia dintre frati, de cina intima din noapte, mi-e dor de 7 si de (B)UNUL (1) caci UNUL singur e în toate, s-ascult cu drag a SALE soapte, de Cel Întâi nascut si dat la moarte, de dragostea lui Dumnezeu, si de gustoasele-i bucate…

    Apreciază

    1. Iosif, sa-ti spun un secret? 🙂 cred ca in cei 1000 de ani pamantul va trebui reconstruit, vindecat, curatat, depoluat etc. Si cred ca deocamdata Dumnezeu sta de-o parte si ne priveste vietile. Si-i vede pe cei care au o inima sa reconstruiasca, pe cei care au o inima sa cultive pamantul etc Si mai cred ca acum face o separare; ii strange impreuna pe cei care au lucruri in comun, pe cei care ii apartin si pe ceilalti (dupa mine si referendumul a fost o confirmare a acestui lucru. A fost momentul in care fiecare si-a precizat tabara. de aici incolo caile de intoarcere sunt practic inexistente. Dar asta e o veste buna pentru ce-i care-I apartin, caci perioada de har e o perioada de suferinta pentru copiii Lui)

      (ce am scris aici nu e de la mine, e dintr-un studiu ascultat cu ceva timp in urma si pe care il vad realizandu-se pe zi ce trece in jurul meu)

      Apreciază

  7. Mihaela Suflet drag, referendumul dpmdv. a fost o pacaleala a ‘vrasmasului’ pentru a da o palma habotnicilor „lideri” religiosi ipocriti (fatarnici), crestini „pocaiti” plini de ura viscerala si superioritate fata de cei ce nu le împartasesc ideile, doctrinele si (o)cultele formate de „ei” dealungul istoriei omului de la Geneza biblica, pâna în zilele noastre. Pocainta nu este o filozofie, religie, confesiune, functie sau meserie, ci este o „Cale, Adevarata, Absoluta Atemporala, de la „robia” Egiptului firii pamântesti condus de (Faraon) spre tara promisa de Cel Sfânt si Adevat, lui Avraam (prietenul lui Dumnezeu si ‘strabunicul’ meu) 🙂
    Taina „omului faradelegii” este (înca) ascunsa de „liderii” religiosi crestini, iar când le va fi descoperita, absolut toti vor constientiza marea eroare în care au crezut înselati de aparente, timp de mai bine de doua milenii.
    Înca nu a început Marele Seceris si culesul Viilor, iar când va începe va fi mare groaza peste tot pamântul, asa de mare încât oamenii îsi vor da duhul de disperare si spaima, si cei ce si-au construit buncare antiatomice se vor ascunde în pamânt, cei ce au avioane, vor încerca sa zboare în alte zone, pe pamânt va fi anarhie si haos, iar din cer va ploua ploaie de foc, asa cum scrie în cartea Revelatiei lui Hristos data lui Ioan !
    Cei de la Hollywood au produs câteva posibile scenarii ale acestor evenimente catastrofice, dupa imaginatia si perceptia lor omeneasca, producând îngrijorare omenirii, însa sunt doar mici speculatii pentru copii imaturi spiritual, un fel de bau, bau, menit sa linisteasca spiritele când vor începe ADEVARATELE plagi sufletesti si spirituale, care depasesc cu mult suferintele fizice, carnale, iar moartea va fi cea mai scumpa salvare pentru copiii lui Dumnezeu.
    În alta ordine de idei, (cu alte cuvinte) fara moarte fizica, (sacrificiu de sine) nu poate Sufletul sa supravietuiasca, iar cei ce n-au murit rastigniti (înca) împreuna cu Hristos, nu sunt VII, ci morti vii…
    ADEVARUL ELIBERATOR, este o REVELATIE personala, oferita în dar, prin HAR, de Hristos, dupa cum alege EL !
    P.S. Mi-e dor de Abel si cuvintele lui. Ser ca e bine, e Viu si ne citeste ! 🙂

    Apreciază

    1. „De aceea, când veti vedea urâciunea pustiirii, despre care a vorbit proorocul Daniel, asezata în Locul Sfânt – cine citeste sa înteleaga – atunci, cei ce vor fi în Iudeea sa fuga la munti; cine va fi pe acoperisul casei sa nu se coboare sa-si ia lucrurile din casa; si cine va fi la câmp sa nu se întoarca sa-si ia haina.
      Vai de femeile care vor fi însarcinate si de cele ce vor da tâta în zilele acelea!
      Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici într-o zi de Sabat.
      Pentru ca atunci va fi un necaz asa de mare, cum n-a fost niciodata de la începutul lumii pâna acum si nici nu va mai fi.” – Isus Hristos –

      Apreciază

Lasă un comentariu